Berkshire Hathaway je nakon dvije godine online sastanaka, 30.04.2022. godine održao godišnji sastanak uživo u Omahi. Warren Buffet (CEO, predsjednik Berkshire Hathaway-a), Charlie Munger (potpredsjednik), Greg Abel (izvršni direktor) i Ajit Jain (potpredsjednik odsijeka za osiguravajuće operacije) odgovarali su na pitanja akcionara.

Nakon što je Buffett u godišnjem pismu napisao da „nalaze malo toga što ih uzbuđuje“ u smislu kupovine akcija, kompanija je potrošila približno 40 milijardi dolara u kratkom periodu u prvom kvartalu. Munger je to jednostavno objasnio time da su “pronašli neke stvari koje bi posjedovali radije nego trezorske zapise”.

Buffett je objasnio kako je dogovor o kupovini Alleghenyja došao iz vedra neba kada je dobio poruku od njihovog izvršnog direktora.

Dobro je poznato da se Berkshire zalaže za držanje veće količine gotovine. Berkshireova gotovina je 31. marta 2022. godine iznosila 106 milijardi dolara. Budući da Warren Buffett želi imati najmanje 40 milijardi dolara u gotovini, otprilike 60 milijardi dolara je dostupno za ulaganje.

Buffett je primijetio da je kupovina udjela u Occidental Petroleum-u bila moguća samo zbog mentaliteta „kazina“ koji je postao sveprisutan na tržištu. Buffett često govori o berzi kao kombinaciji kazina i trgovačkog tržišta. U posljednje vrijeme, količina kockanja na tržištu se povećala i to je omogućilo Berkshireu da prikupi 14% udjela u Occidentalu u roku od dvije sedmice. Kada je u pitanju razlog zašto je odlučio potrošiti toliko na proizvođača nafte rekao je: “Konkretno u slučaju Occidentala, imali su prezentaciju analitičara i pročitao sam godišnji izvještaj tokom vikenda i otkrio sam da ima smisla.”

Takođe, postavljeno je više pitanja o inflaciji. Buffett je rekao da je “izvanredno koliko smo toga vidjeli”. On je napomenuo da je to vjerovatno posljedica toga što je vlada koristila mnogo novca kao odgovor na posljedice Covid-a. Uprkos tome što je osuđivao te postupke, brzo je primijetio da je ovo vjerovatno manje od dva zla. Obojica su se odupirali davanju bilo kakvih prognoza o budućoj inflaciji, rekavši da niko ne zna kolika će biti inflacija. Za borbu protiv inflacije, Buffett je primijetio da je “najbolja stvar koju možete učiniti je da budete izuzetno dobri u nečemu”.

Kada su ga pitali o kriptovalutama, Buffett je primijetio da preferira “produktivna sredstva” u odnosu na nešto što zavisi o tome koliko će sljedeća osoba platiti za to. Nadalje, rekao je da je samo jedna valuta, američki dolar, prihvaćena za izmirenje dugova. Munger je bio oštro kritičan rekavši da pokušava „izbjeći stvari koje su zle, glupe i zbog kojih izgledam glupo u odnosu na nekog drugog. Bitcoin je sve troje.” Glupo je jer smatra da će njegova vrijednost vjerovatno pasti na nulu, zla je jer potkopava sistem Federalnih rezervi, a smatra da bi zbog toga izgledao glupo u poređenju sa kineskim vođom koji je bio dovoljno pametan da zabrani bitcoin u Kini.

Iako je otkup akcija usporen u prvom kvartalu, Berkshire je otkupio akcije za 3,2 milijarde dolara. Buffett je rekao da bi trenutno radije kupovali nove kompanije, ali i da će otkupiti akcije kada budu sigurni da “poboljšavaju uslove za akcionare”.

Jedno pitanje postavljeno je o relativnoj snazi ​​Berkshireovog Geico poslovanja osiguranja automobila u odnosu na konkurentsku osiguravajuću kompaniju Progressive i BNSF željeznicu u poređenju sa konkurentom u industriji pruga Union Pacific-om. Abel je odgovorio da je BNSF bio veoma konkurentan i da smatra da ima sjajnu franšizu i liderski tim. BNSF se fokusira na kupca i očekuje da se poboljšanje produktivnosti nastavi dugoročno. Jain je priznao da je Progressive nedavno prošao bolje od Geico-a na osnovu njihovog ranijeg usvajanja telematike (korištenje posebne vrste aplikacije koja mjeri i procjenjuje vožnju pa se ponude i premije formiraju u odnosu na svakog pojedinačnog vozača i njegove vozačke navike). Geico je nedavno krenuo u tom smjeru i očekuje da će sustići Progressive za godinu ili dvije.

Na kraju, kada je odgovarao na pitanje kako pronaći svoj poziv, Munger je koristio jedan od svojih poznatih mentalnih modela donođenja odluka. Munger se zalaže za korištenje inverzije za teška pitanja. Munger je ovu ideju posudio od njemačkog matematičara iz 1800-ih Carl Gustav Jacob Jacobi. Vjerovao je da se rješenje za mnoge kompleksne probleme u matematici može riješiti ako se preokrene pitanje. Mungerov odgovor je bio “shvati u čemu si loš i izbjegni sve to.”